Waterontharders, wat zijn het?

Kraantjeswater bevat kalk (calcium) en magnesium als opgeloste stoffen. Maar na verloop van tijd vormt zich kalkaanslag in de verschillende gebruikte toestellen en in de waterleidingen. Meteen komt hierdoor een waterontharder in beeld. Op die manier wordt kalkvorming vermeden. Wat is een waterontharder nu eigenlijk en wat zijn de voordelen? Een kleine kennismaking even op een rijtje gezet.

De betekenis van een waterontharder

Heel vaak wordt de vraag gesteld wat een waterontharder nu eigenlijk is? Het is een toestel dat in de meeste gevallen op de waterleiding wordt aangesloten. Het apparaat maakt dat er minder kalk in het water gaat zitten. Kalk is immers de hoofdoorzaak dat huishoudtoestellen, die water gebruiken, na een tijdje stuk gaan. Denk maar op het eerste gezicht aan een wasmachine of koffiezetapparaat. Een waterontharder staat synoniem met de vaak gebruikte term waterverzachter of waterontkalker.

De grote voordelen van waterontkalkers

De aanschaf van een waterontharder vergt misschien een hele hap in je budget, maar daar staat tegenover dat je hiervoor heel veel voordelen terugkrijgt:

  • Het beperkt de energiekosten

Het klinkt misschien vreemd, maar een waterverzachter heeft eveneens invloed op de energiefactuur. Het proces om te verwarmen bij een cv installatie verloopt immers een stuk vlotter wat rechtstreeks invloed heeft op de stookkosten.

  • Levensduur huishoudtoestellen worden verlengd

Omdat het water ontkalkt is, zal je de huishoudapparaten niet zo vaak meer moeten ontkalken. Daarnaast wordt de levensduur van de huishoudtoestellen een heel stuk verlengd. Voor wie duurzaamheid hoog in het vaandel draagt, biedt een waterverzachter de meest geschikte oplossing.

  • Besparen met wasproducten

Wasproducten functioneren een stuk beter in water dat is onthard. Het bijkomend voordeel is dat je maar een kleine hoeveelheid wasproduct nodig hebt wat uiteraard goed is voor je portemonnee.

  • Heel wat voordelen op ecologisch vlak

De levensduur verlenging van huishoudtoestellen en het verminderd gebruik aan wasproducten zorgen voor heel wat ecologische voordelen.

Het nut van een waterontharder

Het nut van waterontharders hangt een beetje af in welke regio je woont. Waterhardheid is immers in Nederland niet overal hetzelfde. Je kan de cijfers hierover in de gemeente opvragen.