Meer en meer groendaken

We zien het steeds meer bij mensen; groendaken. Het wordt een steeds populairder fenomeen. Vooral mensen die houden van het natuur kiezen voor groen op hun dak. Met behulp van de gemeentes kunnen bewoners steeds meer ecologisch leven. Kortgezegd zijn groendaken daken die voorzien zijn van een soort vegetatie. Hiervoor worden bepaalde kruiden, vetplanten of andere vegetatie gebruikt.

Wat zijn de voordelen van groendaken?

Groendaken hebben meerdere voordelen. Het belangrijkste is dat ze neerslag kunnen tegenhouden en via verdamping weer afgeven. Dit kan dus voorkomen dat uw woning overstroomt. Bij een normale dak waar neerslag valt, komt het water grotendeels in de riolering terecht. Bij een groendak zal de helft van de neerslag verdampen en de andere helft in de riolering belanden. Een ander positief effect van een groendak is gericht op het ecologisch welzijn. Vogels en insecten kunnen er gebruik van maken om te schuilen. Daarnaast kunnen zij het gebruiken als broedplaats. Ieder dierenliefhebber zal hier blij van worden! Wat we ook niet moeten vergeten om te vermelden is dat een groendak bijdraagt aan een beter leefmilieu; het zuurstofgehalte in de omgeving wordt een stuk hoger.

Een sedumdak aanleggen

Voordat u een sedumdak gaat aanleggen moet u eerst kijken of het dak hiervoor geschikt is. Het is belangrijk dat het dak stevig genoeg is. Dat is nodig vanwege de bodem die geplaatst moet worden onder de planten. De bodem kan redelijk zwaar zijn. Mocht u er zeker van zijn dat uw dak stevig genoeg is, kan het aangelegd worden. Dit kan door middel van sedummatten of trays. Het verschil tussen deze twee is vooral het gewicht. Wanneer deze belast zijn met neerslag, weegt een sedummat 80 kg. Een tray weegt in dat geval ongeveer 65 kg. De zwaardere matten zijn daardoor meer geschikt voor nieuwbouw huizen omdat daar bij de bouw al rekening is gehouden met de extra belasting.

Waar kunt u groendak aanschaffen?

Bent u enthousiast geworden over groendaken? Zo ja, dan wilt u vast weten waar u het kan aanschaffen. Bij Sedumplaza weet u zeker dat u goed zit! Zij hebben voor verschillende soorten daken wel een groene oplossing. Mocht u twijfelen of uw dak geschikt is voor een groene oplossing, neem dan gerust contact op om u te laten informeren. Bij Sedumplaza kunnen ze u alles vertellen over een Groendakpakket.